Frederik den 9: "Kongen af tatoveringer"

I dagens blogopslag fortæller vi om et af de mest karismatiske medlemmer af vores kongefamilie: Frederik den 9., “kongen af tatoveringer”. Kong Frederik blev berømt på grund af sine mange tatoveringer, som ikke var særlig almindelige dengang.

Takket være et omhyggeligt arbejde udført af DR, der involverede undersøgelse af arkivfilm og fotos, har en gruppe grafikere bygget en 3D digital gengivelse af kong Frederik den 9. tatoveringer.

Ved at undersøge hundredvis af gamle fotografier og film har DR genskabt kongens tatoveringer for at få en fornemmelse af, hvem han var – både på indersiden og ydersiden. Tjek hele undersøgelsen her.

I det følgende blogopslag vil vi fortælle om den fascinerende historie om kong Frederik den 9., hans tatoveringer og nogle fakta, der forklarer hans forhold til tatoveringer.

Hvem var Frederik den 9?

Frederik den 9. (11.03.1899-14.01.1972) var en dansk konge, der blev meget berømt for sine tatoveringer. Faktisk var Frederik den 9. en af de mest tatoverede konger i Europas nyere historie.

– Folkest konge

Selvom Frederik var rig og magtfuld, var kongen kendt for at være folkets konge, da han nød at omgås almindelige, uroyale mennesker. Ikke alene var han anderledes på det punkt, men også berømt og kendt for sine tatoveringer.

– Passion for tatoveringer

Det formodes, at kongen fik sine første tatoveringer fra sine rejser gennem Asien, da han var i søværnet før han blev konge.

Tilbage i tiden var en sømand ikke en rigtig sømand, før han blev ordentlig blækket.

Kongen fik sine tatoveringer både i udlandet og i Danmark. Frederik var en af de mest berygtede kunder på Nyhavn 17, en af de mest ikoniske tatoveringsstudier i Danmarks tatoveringshistorie.

Desværre, og på trods af at mange navne hævder at være Kongens tatovør i Danmark, er det aldrig nogensinde blevet bekræftet hvem de danske tatovører egentlig var og som havde æren af at dekorere kongens hud.

Frederik den 9 tatoveringer

Kong Frederik den 9: tatoveringer

I det følgende laver vi en “tattoo tour” gennem alle kongens tatoveringer og de mulige betydninger og årsager bag dem.

1#  Den første: Japansk drage på den vestre arm

Formentlig på en af sine rejser til Japan fik kongen en imponerende 35 cm lang drage på sin venstre arm. Tatoveringen er udført i japansk stil.

Drager er ofte forbundet med magt og styrke, men også med visdom. Disse egenskaber menes at ligge bag årsagerne til, at kongen fik den netop denne tatovering.

Læs mere om dragetatoveringer og betydninger her.

2#  Dragen lavet i Siam

Som vi har påpeget, var kongen meget tiltrukket af dragetatoveringer. Derfor fik han endnu en drage lavet i japansk stil i løbet af sin tid i Siam, det nuværende Thailand. Denne gang valgte han sin højre underarm som placeringen af tatoveringen.

3#  Prinsens personlige monogram

Selvom det har været antaget i årevis, at denne tatovering blot var en anden sømandstatovering, er det i nyere undersøgelser blevet vist, at det faktisk var prinsmonogrammet, før han blev konge.

Tatoveringen, placeret på hans venstre underarm, består af en krone og et anker, og de reb, der normalt følger med dette motiv, er blevet erstattet af to bogstaver “F” på siderne af ankeret.

4 #  Den “tykke” fugl

På prinsens venstre underarm, ved siden af monogrammet, er en tatovering af en lille tyk fugl, der typisk symboliserer, at sejlerne ankom til land. I dette tilfælde ser det ud til at være en spurv.

5 & 6# Den eksotiske fugle på hans højre arm

Det var ikke en hemmelighed, at Kong Frederik den 9. elskede eventyr og den frihed, der var forbundet med det. Formentlig var det grunde til, at kongen fik tre fugletatoveringer, da fugle blandt andet repræsenterer frihed i tatoveringsverdenen.

I dette tilfælde fik prinsen, hvad der ser ud til at være to eksotiske fugle på sin højre arm, sandsynligvis fra sine rejser over hele verden som sømand.

7# Den vingede drage

På indersiden af sin højre underarm fik prinsen endnu en drage. Som sagt før var kongen meget glad for dragemytologi og symbolikken bag disse mystiske skabninger.

I dette tilfælde har dragen to vinger, hvilket gør den forskellig fra resten af de drager, kongen havde tatoveret på sin krop.

8# Som et symbol for hans passion for jagt: Rævetatovering

Denne tatovering forblev et mysterium i flere år, da mange mennesker spekulerede i, om det var en hest, en ulv eller en anden slags dyr.

Det var først, da en af hans døtre, prinsesse Benedikte, afslørede det virkelige design, at mysteriet blev løst: det var en ræv.

Det var kendt for mange, at prinsen var kæmpe fan af jagt. Det menes derfor, at denne tatovering stammer fra en af kongens største hobbyer.

9# Den niende og sidste tatovering: Kinesisk drage på brystet

På grund af et lækket billede, der blev udgivet af magasinet TIME i 1951, blev offentligheden kendt med den sidste af kongens tatoveringer: en kinesisk drage på brystet.

Kongen fik lavet denne tatovering, da han var i halvtredserne i 1949, få år efter han blev konge. Overraskende nok blev tatoveringen ikke lavet på en af kongens rejser til Asien.

Den kinesiske drage blev lavet af den populære engelske tatovør George Burchett i London.

Fakta om Kong Frederik den 9.:

 

Hvornår døde Frederik den 9?

Kong Frederik den 9. døde den 14. januar 1972 efter nogle års svækkelse, hvor hans helbred var i klart forfald.

Hvad døde Kong Frederik den 9 af?

Ifølge forskellige kilder døde Kong Frederik den 9. af en blodprop i hjernen, som formodentlig var forårsaget af en lungeinfektion.

Hvad hed Frederik den 9 far? Og mor?

Frederik den 9. var søn af Christian den 10. og Dronning Alexandrine, født hertuginde af Mecklenburg-Schwerin.

Hvor ligger Kong Frederik den 9 begravet?

Tatoveringernes konge blev begravet under åben himmel uden for Roskilde Domkirke med et anker på sin gravsten. Frederik var den første konge, der blev begravet udenfor med Dronning Ingrid i et separat og moderne kapel.

Opsummering

Vi kan uden tvivl sige, at Frederik den 9. var et helt specielt medlem af vores kongefamilie.

Sandsynligvis uden at være klar over det, var han en af de første og største offentlige personer, der hjalp med at normalisere tatoveringer i vores samfund.

Vi finder personligt hans historie meget fascinerende og inspirerende, da han beviste, at du kan være en enestående personlighed inden for dit ekspertiseområde og stadig bære vilde og seje tatoveringer.

Kontakt info

- Kontakt os

Iron & Ink Tattoo Studios ApS

CVR-nummer: 36727527

Adresse: Torvegade 17, 2 sal, 7100 Vejle