Hvor gammel skal man være for at få en tatovering? 

Og andre regler vedrørende tatoveringer

Det hører ikke til sjældenheder, at mindreårige spørger os, om de kan få en tatovering. Det sker faktisk ret ofte i alle vores tattoo studier, så der er helt klart en interesse fra mindreårige omkring tatoveringer.

Svaret til spørgsmålet “Hvor gammel skal man være for at få en tatovering” er ifølge tatoveringsloven 18 år. I Danmark er det dog ikke lovligt at få en tatovering, hvis ikke man er fyldt 18 år – og heller ikke selvom man har fået samtykke fra sine forældre.

Hvis du er nysgerrig på at se tatoveringsloven så klik her.

I Iron & Ink overholder vi 100% loven og vi tatoverer ikke mindreårige – hverken med eller uden forældrenes samtykke.

Tatovering med forældres samtykke eller ej

Når folk spørger os om muligheden for at blive tatoveret som mindreårig, og vi siger, at man skal mindst være fyldt 18 år, så er det næste spørgsmål typisk “Hvad hvis jeg får et skriftligt samtykke fra mine forældre?”. Vores svar er dog stadig det samme med eller uden samtykke fra forældre.

I modsætning til andre europæiske lande, hvor mindreårige i nogle tilfælde kan få en tatovering med samtykke fra forældre, så er loven i Danmark tydelig; ingen mindreårige kan blive tatoveret.  

 

Anmeldelse af forældre som forsøger at få deres børn tatoveret

Ifølge en artikel fra DR Nyheder sidste år beskriver nogle tattoo studier, at de er blevet presset af forældre, som vil have deres børn tatoveret.

Dette er et problem, som vi også er stødt på i vores forskellige tattoo studier, hvor forældre er villige til at gå uden om loven og beder om at få lov til, at deres børn kan blive tatoveret.

Vi nægter selvfølgelig og prøver at forklare, at loven er til for deres børns egen skyld. Nogle forældrene er ikke specielt tilfredse med dette, men de fleste forstår situationen og accepterer den, som den er.

Pineapple tattoo

Årsag til aldersbegrænsning for tatoveringer 

At få en tatovering er en vigtig beslutning, da det er noget der vil være på din krop for evigt. Derfor bør beslutningen om at få en tatovering overvejes grundigt.

Blandt mange overvejelser er der to, som vi vil sige er vigtigst:

 - Sørg for at du ikke fortryder 

Tatoveringsloven er skrevet for at beskytte mindreårige til ikke at tage en forkert beslutning og dermed antages, at jo mere moden man er, jo bedre beslutninger træffer man. Derfor er tatoveringslovens aldersgrænse sat til 18 år for at undgå, at yngre mennesker ikke får en tatovering, som de senere hen vil fortryde. 

  - En tatovering er en medicinsk procedure 

Den anden grund til aldersgrænsen er, at en tatovering er en medicinsk procedure, og derfor er der en hvis standard, som skal overholdes i forhold til hygiejne og pleje af tatoveringen efterfølgende.

Når der er de ekstra forholdsregler om pasning og pleje af en tatovering, giver det kun mening for os, at tatoveringer ikke bliver lavet på mindreårige. 

Andre regler vedrørende tatoveringer i Danmark 

– Ulovligt at have tatoveringer på hals, hænder og i hoved 

Det er ulovligt at tatovere på halsen, hænderne og i hovedet. Dette er dog med undtagelse fra kosmetiske tatoveringer, også kaldet permanent makeup, såsom tatovering af øjenbryn, læber osv., som udføres af særligt uddannede personer.

– Alle tattoo kunstnere skal have et hygiejnekursus  

Alle tatovører, som er tilknyttet et registreret tatoveringssted, skal have gennemført et hygiejnekursus, hvor indholdet bliver bestemt af Styrelsen for Patientsikkerhed i samarbejde med Statens Serum Institut.

Derudover skal alle registrerede tatoveringssteder sikre forsvarlige infektionshygiejniske forhold.

– Alle personer, som er tatoveret, skal registreres  

Et registreret tatoveringssted skal føre et register over de personer, der har fået en tatovering og hvilke farver, der er blevet brugt. Disse oplysninger skal opbevares i 5 år og skal kunne udleveres til kunden efter anmodning.

tatovører

Hvor gammel skal man være for at få en tatovering i andre lande? 

– Sverige

Der er ingen juridiske restriktioner. Der er anbefalinger, men ingen decideret lov.  

 - Norge  

Der er ingen juridiske restriktioner. Godkendte tatoveringssteder har dog en aldersgrænse på 18 år.  

 - Finland  

Man skal være 18 år for at få en tatovering i Finland. Det er dog muligt, at få en tilladelse til at få en tatovering hvis man er under 18 år.  

 - Tyskland  

Minimumsalderen er 18 år. Hvis man er 16 eller 17 år i Tyskland skal man have samtykke fra sine forældre eller værge for at få en tatovering. Hvis du er 14 til 16 år skal forældre eller værge være til stede under udførelsen af tatoveringen.  

 - Frankrig  

Den juridiske minimumsalder er 18 år i Frankrig. Her gælder sammen regler som i Tyskland, at man kun kan blive tatoveret med sine forældres samtykke, hvis man er under 18 år.  

– Italien

I Italien findes der ingen specifik lovgivning vedrørende tatoveringer eller piercinger.   

– Storbritannien 

Den juridiske alder for at få en tatovering er 18 år. Selvom man har sine forældres samtykke, er det ikke muligt at få en tatovering før man er fyldt 18 år. 

 - Spanien

Man kan få en tatovering hvis man er fyldt 16 og har tilladelse fra sine forældre.

Få en tatovering som 17 årig i Danmark

At få en tatovering som 17 årig i Danmark er ikke muligt under nogen omstændigheder.

Vi får dette spørgsmål en del, og det er meget vigtigt at forstå, at en tilladelse fra sine forældre ikke vil give godkendelse til at få en tatovering i Danmark, hvis du er mindreårig.

Konklusion

At få en tatovering er en vild og givende oplevelse, men det skal også overvejes grundigt og tages seriøst, da det er en ændring på din krop, som vil være der for evigt. Dette er også en af grundene til, at der en lov i Danmark, som forhindrer mindreårige i at få en tatovering, selvom de har deres forældres samtykke – og denne lov overholder vi 100% hos Iron & Ink.   

Så hvis du er under 18 år beder vi dig være tålmodig og vente – vi lover, at det vil være det værd! 

 

Kontakt info

- Kontakt os

Iron & Ink Tattoo Studios ApS

CVR-nummer: 36727527

Adresse: Torvegade 17, 2 sal, 7100 Vejle