Tatoveringens helingsproces

Hvad du bør vide

Før du fjerner den beskyttende film, som din tatovør satte på din tatovering lige efter den var færdig, er det vigtigt at forstå den helingsproces, som din hud skal til at gennemgå.

Et af de spørgsmål vi får mest er, hvornår en tatovering betragtes som helet. I denne artikel forklarer vi en tatoverings helingsproces, og vi besvarer de mest stillede spørgsmål om den.

God fornøjelse!

Så, hvornår er en tatovering helet?

 

Efter at være blevet tatoveret tager det yderste lag af huden typisk 2-3 uger om at hele. Det nederste lag kan dog tage op til 6 måneder om at hele.

Det er vigtigt at forstå, at dette er et skøn; afhængigt af din hudtype kan helingsprocessen af din tatovering tage mere eller mindre tid.

TIP: For at være på den sikre side anbefaler vi altid at give tatoveringen lidt ekstra tid for at sikre, at den er helet fuldstændigt.

Tatoveringens helingsproces: 4 faser

– Fase 1 (De første 72 timer)

Dette er den første fase efter, at du er blevet tatoveret.

Din tatovering er som et åbent sår og skal behandles sådan. Den skal straks pakkes ind, enten med beskyttende tatoveringsfilm eller folie.

Forvent:

 • Hævelse
 • Brændende fornemmelse
 • Sivende væske fra tatoveringen

– Fase 2 (Dag 3 til 7)

Du kommer måske til at føle dig som en slange, der skifter ham, idet huden på din tatovering naturligt bliver flaget og begynder at skalle af. På dette tidspunkt er din hud betændt og heler sig selv.

Forvent:

 • Kløe (Bivirkning når huden heler)
 • Skallet hud
 • Moderat betændelse

– Fase 3 (Uge 2)

Vask din tatovering 2-3 gange om dagen og påfør fugtighedscreme bagefter.

Din tatovering kan føles tør på dette tidspunkt. Farverne på tatoveringen kan se kedelige ud, men frygt ej. På dette stadium dannes der tør hud over tatoveringen, som naturligt forsvinder og efterlader din tatovering så lys som aldrig før.

Forvent:

 • Tør hud
 • Farverne falmer

– Fase 4 (Efter 2 uger)

Din hud burde nu være helet, og din tatovering skal ikke længere klø. Det er vigtigt at følge med i efterbehandlingen gennem alle faser af tatoveringens helingsproces, inklusiv denne fase.

Forvent:

 • Ingen kløe
 • Ingen smerte
 • Fuldstændig helet tatovering

Hvor længe må man ikke bade/svømme efter tatovering?

 

Ifølge The American Academy of Dermatology Association, bør man vente mindst en måned med at tage i svømmehal eller generelt svømme og nedsænke tatoveringen i vand, da vores kroppe fuldstændigt erstatter vores hudceller på månedlig basis.

Igen er dette kun et skøn, da det afhænger af din hudtype.

Som en generel regel anbefaler vi, at du giver din tatovering 1-2 uger længere end anbefalet, før du tager en svømmetur.

Det er vigtigt at tage denne anbefaling alvorligt, da der er en stor chance for at få en infektion på grund af bakterier i vandet.

Hvor lang tid må en tatovering ikke få sol?

 

Der er intet vi elsker mere i denne verden end at suge noget D-vitamin udenfor på en varm og solrig dag. Desværre elsker vores tatoveringer det ikke. At udsætte vores tatoveringer for solen for tidligt eller ubeskyttet kan forårsage ikke kun sundhedsmæssige problemer, men også en falmet tatovering på lang sigt.

Som en generel regel bør du undgå at udsætte din tatovering for sollys i de første 2 uger eller indtil din tatovering er helet.

Når tatoveringens helingsproces er afsluttet, skal du huske at bruge en god solcreme, mindst faktor 30, og reducere tidseksponeringen så meget som muligt på det tatoverede område.

 

Hvor længe klør en ny tatovering?

 

I de fleste tilfælde klør tatoveringer i 1 til 2 uger. Når huden er helet og skorperne faldet af, bør du ikke opleve kløe længere.

Selvom det er ekstremt sjældent, oplever nogle mennesker kløe i måneder eller endda år efter, at de har fået en tatovering.

Husk at kløe er en naturlig del af tatoveringens helingsproces. Cirka en uge efter du har fået din nye tatovering, begynder du at føle trangen til at klø.

Når huden på tatoveringen begynder at skalle af får du måske lyst til at kradse alt din hud af på området. Men undgå at klø og kradse i din nye tatovering – det er overhovedet ikke en god idé.

 

Itchy tattoo

Konklusion

Vi håber, at vi kunne besvare alle dine spørgsmål om tatoveringers helingsproces.

Hvis du har brug for hjælp til efterbehandlingsrutinen af din tatovering, skal du tjekke vores vejledning “Pleje af tatovering” ud.

Hvis du har spørgsmål om din nye tatovering, efterbehandlingsrutinen eller noget relateret til tatoveringer, er du velkommen til at sende os en besked her, så hjælper vi dig gerne!

 

Kontakt info

- Kontakt os

Iron & Ink Tattoo Studios ApS

CVR-nummer: 36727527

Adresse: Torvegade 17, 2 sal, 7100 Vejle